Bilgisayar

BIOS Nedir?

BIOS Nedir?

Basic Input/OutputSystem olarak adlandırılan bu verilerin temel sistemi, sözcüklerin ilk harflerinden oluşturulmuş ve bu şekilde tanımlanmış bir yönetim sistemi yazılımıdır. Bilgisayarların çalışması için temel koordine işlemlerini ve yönetim tanımlamalarını yapan bu sistem, Windows bilgisayarlardan da bilindiği üzere inanılmaz derecede basit ve hızlıdır.

Okunabilir bellek sistemini kullanan ve bunun üzerinde barınan BIOS, temel kart olan sistem birleştirici ana kartın fonksiyonlarını kullanabilmeniz amacıyla, donanımlar arası bağı yapmak için görevlendirilmiştir.

BIOS olmaz ise, bilgisayar donanımları birbirleri arasında bağdaşım kurulamaz. Bu yüzden ROM üzerinde görev alır ve bilgisayar her yeniden başlatıldığında ya da açıldığında devamlı olarak çalışır, bağlantıyı sağlar.

Dış çevre birimleri bağlantısı yapıldığını düşünün. Ekran kartını, ana kartta bulunan yuvasına oturttuğunuzda bilgisayar tarafından görünmesini sağlama görevi BIOS tarafından yüklenilir. Örneğin ekran kartını çıkarmadan iptal etmek istiyorsanız varsayılan görüntü temsilcisini BIOS üzerinden kaldırırsanız, sistem bu yolu görmeyecektir.

Yer kaplamayan, hızlı ve mikro işlemler yöneten BIOS, tamamen bilgisayar donanımlarını kullanabilmeniz için yazılım işlemleri gerçekleştirmekte ve programlamaktadır

BIOS ve Donanım Bağlantıları

Yukarıda vermiş olduğumuz bilgilerde, BIOS tam olarak ne iş yapıyor öğrenmiş olduk. Mikro istemci mantığıyla çalışan bu yazılım sistemiyle alakalı bilgileri detaylandırmak istiyoruz.

Örneğin bir bilgisayarınız var ve format atmak istiyorsunuz. Bu işlemi BIOS aracılığıyla çok hızlı bir hâle getirebilirsiniz. BIOS menüsüne girerek, boot yani kullanılacak sürücü tipini CD ya da DVD olarak seçmelisiniz. Ardından format diskinizi CD / DVD bölümüne yerleştirerek yeniden başlatmalısınız. Karşınıza çıkacak ekranda bir tuşa basın gibi bir ibare yer alacaktır. Herhangi bir tuşa basarak formatlama işlemini başlatacak ve yönergeleri uygulayacaksınız.

Yapmış olduğunuz bu işlemde birincil sürücü hard disk yerine okuyucu seçilmişti. Format tamamlandıktan sonra tekrar birincil sürücüyü eski hâline getirmek için BIOS menülerine giriş yapıyoruz ve ardından birincil sürücüyü tekrar hard disk yapıyoruz.

İlginizi Çekebilir  Pubg Mobile Hilesi Var Mı? Hile Kullanımı Hakkında Her Şey

BIOS nasıl açılır?

Bilgisayar üreticileri genel olarak aynı stili tercih eder. Bilgisayarınızın power yani güç düğmesine bastıktan sonra delete tuşuna sürekli basarak menünün açılmasını sağlayabilirsiniz. Bazı firmalar ise F12 gibi tuşları da tercih etmektedir.

BIOS şifresini hatırlamıyorum ne yapabilirim?

Bilgisayarı kapattıktan sonra güç kablosunu tamamen çekin ve ana kart üzerindeki saat pili gibi olan BIOS pilini çıkartmanız ve takmanız yeterlidir. Bu işlem size BIOS sistemini fabrika moduna almanızı sağlayacaktır.

 

BIOS Menüleri Nelerdir?

►STANDARD CMOS SETUP
►BIOS FEATURES SETUP
►CHIPSET FEATURES SETUP
INTEGRATED PERIPHERALS
►POWER MANAGEMENT SETUP
►PNP/PCI CONFIGURATION
LOAD BIOS DEFAULTS
►LOAD SETUP/PERFORMANCE DEFAULTS
►SUPERVISOR PASSWORD
►USER PASSWORD
►SAVE & EXIT SETUP
EXIT WITHOUT SAVING

Bu yazımızda sizlere BIOS hakkında en gerekli ve kaliteli bilgileri sunmaya çalıştık. Sormak istediklerinizi yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu